یـــــا واحــــــد

یـــــا واحــــــد

جزوه درس کاربرد وسایل سمعی و بصری

جمعه, ۱۴ شهریور ۱۳۹۳، ۰۷:۵۹ ق.ظ

درس کاربرد وسایل سمعی و بصری                                           نام استاد: جناب آقای آژیرنیا

 

مسئول سمعی و بصری و روابط عمومی

وظایف مسئول سمعی و بصری و روابط عمومی عبارت است از:

1- گرفتن  عکس و فیلمبرداری از سوژه‌های مختلف

2- بکارگیری دستگاه‌های سمعی و بصری

3- حفظ و نگهداری اسناد

4- تکثیر اسناد

5- همکاری در برگزاری مراسم‌های مختلف

6- تهیه گزارش و ترسیم نمودار

7- پیشگیری از حوادث و رعایت نکات ایمنی و حفاظتی

 

دوربین عکاسی: در قرن 11 هجری دانشمندی مسلمان به نام ابن هیثم که اهل بصره بود دستگاهی به نام اتاق تاریک درست کرد و از آن برای مطالعه ستارگان و کسوف و خسوف استفاده می‌نموده است. این وسیله طی جنگ‌هایی که بین مسلمانان و مسیحیان در آن زمان درمی‌گرفت به اروپا راه یافت و مورد توجه دانشمندان و هنرمندان اروپایی (مثل داوینچی و میکل آنژ) قرار گرفت.

 

اولین عکس تاریخ: در سال 1822 میلادی توسط ژوزف نی پس فرانسوی گرفته شد که از آن به بعد حرفه عکاسی به طور رسمی شروع شد.

 

پیدایش عکاسی در ایران:

نخستین دستگاه عکاسی که به ایران آمد به ناصرالدین شاه قاجار تعلق داشت. او به عکاسی علاقه زیادی داشته و عکس‌های بسیاری از خود، زنان حرم‌سرا، سفرها و خاندانش تهیه کرد. اولین کسانی که در ایران به طور عمومی به عکاسی پرداختند تنی چند از فرانسه، اتریش و ایتالیا بودند که در دارالفنون تدریس می‌کردند.

 

انواع دوربین‌های عکاسی:

به طور کلی دوربین‌های عکاسی به دو حالت آنالوگ و دیجیتال می‌باشند. در دوربین‌های آنالوگ عمل عکاسی بر روی فیلم‌هایی که خریداری می‌شود، صورت می‌گیرد ولی در دوربین‌های دیجیتال تصاویر به صورت داده‌های الکترونیکی بوده که در حافظه دستگاه ذخیره می‌شود.

 

 

انواع رسانه‌ها:

1- رسانه‌های نوشتاری: روزنامه، مجله و کتاب

2- رسانه‌های شنیداری: رادیو، گرامافون

3- رسانه‌های دیداری:    الف- ثابت: پوستر و عکس

                             ب- متحرک: تلویزیون و سینما

4- چند رسانه‌ای‌ها: اینترنت، کامپیوتر، نرم افزارها

 

مُدهای رنگی:

1- RGB (نور رنگی)               عکس‌هایی که برای رسانه‌ استفاده می‌شود.

2- CMyk                           برای چاپ استفاده می‌شوند.

 

مُدهای رنگی: تصاویر می‌توانند از لحاظ رنگ‌بندی به صورت RGB و یا CMyk باشند.

RGB             تصاویر RGB به صورت نورهای رنگی بوده که برای استفاده در کامپیوتر، تلویزیون و دیگر وسایل الکترونیکی یا سمعی بصری بکار برده می‌شود.

 

CMyk               تصاویر CMyk  از نوع ماده رنگی بوده که در صنعت چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

فرمت‌های تصاویر (عکس‌ها)

1- فرمت jbeg: فرمت jbeg که با پیوند jpg نشان داده می‌شود. پر استفاده‌ترین فرمت تصویر می‌باشد. این فرمت می‌تواند میلیون‌ها رنگ را نشان دهد و محدودیت رنگ ندارد از این فرمت می‌توان در صنعت چاپ نیز استفاده کرد. همچنین این فرمت را می‌تواند بدون افت کیفیت تصویر فشرده‌سازی کرد.

2- فرمت gif: این فرمت به 2 صورت عکس ثابت و عکس متحرک می‌باشد که استفاده بسیاری در فضای اینترنت و وب سایت‌ها دارد.

این فرمت تنها 256 رنگ را ساپورت می‌کند (پشتیبانی می‌کند) که هر چه تعداد رنگ‌های تصویر ما بیشتر باشد حجم آن عکی نیز بیشتر خواهد شد.

3- فرمت PNG: این فرمت به 2 صورت PNG(8) و PNG(24) می‌باشد. PNG8 محدودیت رنگ دارد مثل gif 256 است. ولی PNG24 محدودیت رنگ ندارد مثل gpj.

Ø     فرمت PNG را می‌توان بدون زمینه یا بک‌گراند ذخیره کرد که کاربرد بسیاری در صنعت فیلم، انیمیشن یا دیگر رسانه‌ها دارد.

4- فرمت bmp: این فرمت محصول شرکت مایکروسافت بوده و تنها توسط مرورگر اینترنت اکسپرور و سیستم عامل ویندوز نمایش داده می‌شود. در نتیجه بهتر است از این فرمت استفاده نکنیم.

تغییر دادن مُد رنگی یک تصویر در فتوشاپ:

برای این منظور از منوی Img (ایمیج) مُد به CMyk را انتخاب می‌کنیم.

 

خروجی گرفتن با فرمت‌های مختلف:

برای این منظور از منوی گزینه Save as را انتخاب می‌کنیم در پنجره‌ای که باز می‌شود محلی را که می‌خواهیم تصویر ما ذخیره شود را مشخص می‌‌کنیم. در قسمت file name یک اسم را تایپ می‌کنیم و در قسمت format فرمت مورد نظر را انتخاب می‌کنیم گزینه بعد  Save را می‌زنیم. حالا تصویر ما در مکانی که مد نظر ما بوده و با نامی که ما انتخاب نموده‌ایم ذخیره گردید.

 

از بین بردن خال، لک و غیره:

بعد از وارد کردن عکس به داخل فتوشاپ و باز کردن قفل لایه آن عکس ابزار پیچ را برداشته سپس دور لکه پوستی را با این ابزار می‌کشیم سپس کلیک چپ را نگه داشته و قسمت انتخاب شده را به سمت قسمت دیگر از پوست که سالم می‌باشد برده در انتها کلید Ctr+d را می‌زنیم.

 

انواع فرمت برای TV:

2 نوع فرمت برای TV وجود دارد:    1- فرمت Pal                  2- فرمت NTSC

1- فرمت Pal: در فرمت Pal 24 فرم در ثانیه در یک تصویر استفاده می‌شود. در اروپا و ایران از این فرمت در ساخت برنامه استفاده می‌شود.

2- فرمت NTSC: در فرمت  NTSC 30 فرم در ثانیه برای یک تصویر استفاده می‌شود. مورد استفاده در آمریکا و ژاپن می‌باشد. کیفیت تصویر بالاتر است به همین نسبت هزینه تولید فیلم‌های آن بالاتر و گران‌تر می‌باشد.

کادر اول

 

کادر دوم

 

کادر سوم   

 

 

 

 

 

 


کادر اول: فضای پِرت و بی‌مصرف می‌باشد که در هیچ تلویزیونی دیده نمی‌شود.

کادر دوم: این قسمت در بعضی از تلویزیون‌ها دیده می‌شود و در بعضی دیگر دیده نمی‌شود.

کادر سوم: این قسمت در تمام تلویزیون‌ها دیده می‌شود.

در نتیجه باید موضوع و سوژه اصلی فیلم را در کادر وسط قرار دهیم، همچنین زیرنویس فیلم و یا آرم شبکه یا شرکت را باید در همین کادر قرار داد تا در تمام تلویزیون‌ها دیده شود.

انواع فرمت‌های ویدیویی (فیلم):

1- فرمت WMV: این فرمت مخفف Windows media video می‌باشد که توسط شرکت مایکروسافت ارایه گردید، این فرمت در سیستم‌های ویندوز و مکین تاژ قابل اجرا می‌باشد و مناسب برای فیلم‌هایی می‌باشد که بخواهیم آنها را بر روی کامپیوتر ذخیره و مشاهده کنیم. این فرمت حجم نسبتاً کم و کیفیت قابل قبولی دارد.

2- فرمت mpeg2: این فرمت استفاده گسترده‌ای در تلویزیون‌های دیجیتال، تلویزیون‌های کابلی و ماهواره‌ای دارد. همچنین فرمت اصلی فیلم‌های دی‌وی‌دی (DVD) می‌باشد و می‌تواند صدا را به صورت دالبی ذخیره کند.

3- فرمت mpeg4: این فرمت در سال 1998 معرفی شد و کاربرد بسیاری در وب، تلفن‌های تصویری، سی‌دی (CD) و دی‌وی‌دی (DVD) و پخش تلویزیون دارد. همچنین قابلیت رِندِر کردن تصاویر سه بعدی (3D) را نیز دارا می‌باشد.

4- فرمت AVI: این فرمت توسط مایکروسافت ارایه شد و در اغلب دستگاه‌ها و سیستم‌‌های عامل قابل پخش می‌باشد. همچنین این فرمت کیفیت تصویر بسیار بالا و به همان نسبت حجم بسیار زیادی نیز دارد. برای تیزر و فیلم‌های کوتاه استفاده می‌شود.

5- فرمت MOV: این فرمت توسط شرکت اَپِل عرضه شد و توسط نرم افزار Quick time قابل پخش می‌باشد. بهترین ویژگی این فرمت آن است که می‌تواند تصاویر ویدیوئی را بدون داشتن بک‌گراند و یا زمینه ذخیره کند (مانند فرمت PNG برای عکس‌ها) که کاربرد بسیار زیادی در تولید فیلم و انیمیشن دارد.

6- فرمت SWF: بهترین فرمت SWF است که این فرمت با نرم افزار فلش (Flash) تولید می‌شود. SWF فرمت فایل‌های نرم‌افزار فلش می‌باشد. نرم افزار فلش برای ساخت وب سایت و انیمیشن‌های سه بعدی استفاده می‌شود).

برای دیدن این فرمت باید نرم افزار فلش پلیر (Flash Player) را بر روی کامپیوتر خود نصب کرد.

مهمترین کاربرد آن برای تولید فیلم و انیمیشن و صفحات وب سایت در فضای  اینترنت می‌باشد. همچنین از این فرمت برای تولید نرم افزارهای مالتی  نیز کاربرد فراوان دارد.

7- فرمت 3GP: عمده کاربرد آن در تلفن‌های همراه می‌باشد. همچنین فیلم‌هایی که تلفن‌های همراه ذخیره می‌کنند نیز با این فرمت می‌باشند. مهمترین ویژگی آن حجم پایین آن می‌باشد.

 

تفاوت کاتالوگ و بروشور:

کاتالوگ معرفی محصول                                                   بروشور معرفی شرکت

کاتالوگ: محوریت آن بـا محصولات است، مشخصــات فنی محصولات در آن گفته می‌شود و شکل آن دفترچه مانند می‌باشد.

بروشور: کارکرد آن معرفی سازمان و یا شرکت مورد نظر می‌باشد و خدمات و محصولاتی که آن سازمان یا شرکت ارایه می‌دهد که می‌تواند به 2 شکل تک برگی و یا دفترچه‌ای باشد.

 

پوستر: پوسترها به 2 حـالت کلی می‌باشند، پوستر یک نظری و پوستر چند نظری.

پوستر یک نظری: پوستر یک نظری با حداقل کلمات و تصاویر مطلب و مفهوم را بیان می‌کند. جنبه فوریت دارد و با یک نظر قابل خواندن و درک است و نیازی به توضیح ندارد.

پوستر چند نظری: پوستری است که از کلمات و تصاویر بیشتری تشکیل شده است و برای درک آن به زمان بیشتری نیاز است. این پوستر می‌تواند تصاویر و کلمات زیادی را در خود جای دهد.

 

ویژگی‌های یک پوستر خوب:

1- خلاصه بودن: یعنی بتوان در عرض چند ثانیه پیام آن را دریافت کرد. برای این منظور باید از تصاویر و کلمات ساده و کم استفاده نمود.

2- نوآوری و خلاقیت: پوسترها باید بدیع، جالب و نو باشند. از بکار بردن مضامین و ایده‌های تکراری خودداری شود که در این صورت تبلیغ ما تبدیل به ضد تبلیغ نشود.

3- رنگ بندی: رنگ‌ها حامل پیام هستند و هر رنگی دارای نمادی است که می‌تواند بین‌المللی باشد و یا از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت باشد.

مانند:

رنگ سفید: 1- نماد صلح، دوستی و معنویت                         2- نماد مرگ

رنگ قرمز: 1- نماد عشق و محبت                                     2- نماد خشونت و جنگ

رنگ زرد: 1- نماد نفرت                                                 2- نماد هشدار و اخطار

رنگ سبز: 1- نماد برکت طبیعت، طراوت                            2- نماد سیدی و سید بودن

رنگ مشکی: 1- نماد عزاداری                                          2- نماد کلاسیک

 

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۶/۱۴
رقیه احمدی

نظرات  (۱)

سلام دوست من
موفق باشی
به ما سر بزنܓ

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی